Op de verdieping in het Werkwarenhuis, de Pleisterplaats, is tijdens World Press Photo in Den Bosch de dubbelexpositie “Being human” te zien. Een intieme inkijk die een jonge generatie fotografen ons geeft over de maatschappij van nu. Hun blik en hun keuzes geven ons een divers overzicht van de grote verschillen die we nu aantreffen achter elke voordeur. Uit de series blijkt de grote maatschappelijke betrokkenheid en scherp oog voor realiteit. Deze verhalen staan in mooi contrast met de prachtige ambachtelijke beelden die gekozen zijn uit de collectie van Erfgoed ’s-Hertogenbosch. Met veel zorg voor het vakmanschap en de keuze van de onderwerpen is er een ontroerend portret ontstaan van de stad ’s-Hertogenbosch en haar bewoners uit het archief van Fotopersbureau “Het Zuiden”. Van individu naar gezamenlijkheid.

 

De dubbelexpositie BEING HUMAN komen tot stand door samenwerking van:

Erfgoed ’s-Hertogenbosch
Persfoto’s van R.K. Fotopersbureau ‘Het Zuiden’ 1927-1970

Koning Willem I College
Docent Gemma van der Linden en 4e jaars studenten academie Media, Art en Performance

Werkwarenhuis
Simone Kramer & Petra Janssen
Pleisterplaats voor experiment vanuit design en communicatie

 

BOSSCHE PERSFOTO’S
R.K. Fotopersbureau ‘Het Zuiden’, 1927-1970

Erfgoed ’s-Hertogenbosch stelde een expositie samen uit het werk van R.K. Fotopersbureau ‘Het Zuiden’. Dit bedrijf werd in februari 1927 in ’s-Hertogenbosch opgericht door de gebroeders Moussault. Het groeide uit tot het voornaamste fotobureau in Zuid-Nederland voor de katholieke dag- en weekbladpers. Tot in de jaren zestig van de twintigste eeuw bleef het een van de toonaangevende persbureaus op dit gebied.

Uit het rijke negatievenarchief van dit bureau koos Erfgoed ’s-Hertogenbosch enige tientallen bijzondere persfoto’s uit de geschiedenis van ’s-Hertogenbosch die op groot formaat worden getoond. Foto’s van speciale gebeurtenissen, rampen, het rijke Roomse leven, sloop, nieuwbouw en mensen. Stuk voor stuk vertellen ze het verhaal van ’s-Hertogenbosch in de twintigste eeuw. Verhalen waarin de menselijke maat en de relatie met de stad en wereld tot uitdrukking komt.

 

EXISTENCE

4e jaars studenten Academie Media, Art en Performance, Koning Willem I College

Nederland, een oppervlakte van 41.543 m2, waar 17.000.000 mensen en 200 nationaliteiten leven. Met allemaal een eigen verhaal en beleving. Zoveel gezichten, verhalen en zoveel deuren waar deze mensen achter verschuild gaan.

Dit inspireerden studenten van Koning Willem I College in hun intieme fotoseries. Werken van negen geselecteerde fotografen vertegenwoordigen hun visie op de huidige ontwikkelingen binnen onze samenleving. Kwesties als identiteit en bestaansrecht zijn belangrijke thema’s waarmee deze fotografen aan het denken willen zetten. Onderwerpen variëren van de invloed van social media, jezelf thuis voelen en wie je buren zijn. Ze verdiepten zich in mensen waar ze normaal aan voorbij zouden lopen. En dat leverde bijzondere ontdekkingen op, van familie geheimen tot nieuwe vriendschappen en nieuw ontstane plekken.

De expositie leidt je door de gedachtes van deze negen fotografen en laat je stilstaan bij gebeurtenissen en mensen in je omgeving, waar je normaal nooit bij stil zou staan. Misschien ga je wel een andere kijk hebben op de wereld, dit land, je stad of je straat?