Met meer dan tienduizend bezoekers en ruim vijfhonderdvijftig ingezonden foto’s bleek Brabant in Beeld een mooi podium voor talentvolle fotografen. Na het succes van de eerste editie gaat de fotowedstrijd op herhaling, en wel nú. ,,De kwaliteit van de ingezonden foto’s was vorig jaar erg goed”, zegt Lucas van Houtert, voorzitter van de jury en hoofdredacteur van het Brabants Dagblad. ,,Maar ik hoop dat er deze keer nog meer bevlogen fotografen gestimuleerd worden om met hun camera Brabant in te trekken.”

De winnende beelden zijn wederom gelijktijdig te zien  met de World Press Photo tentoonstelling in de Willem Twee in Den Bosch. ,,Ze worden op een prominente plek tentoongesteld”, zegt Claire van Nunen van Stichting Wereldbeelden. ,,Er werd vorig jaar een mooie mix aan foto’s ingestuurd – van een indringende serie over stalbranden in de varkenssector tot een close-up van de zo gevreesde buxusmot. Ik vind het prachtig om te zien hoe mensen naar hun eigen omgeving kijken en in beeld brengen wat ze zien. Iedere blik is anders, elke foto vertelt een eigen verhaal. En dat allemaal rond het thema Brabant, een provincie die haar schoonheid laat zien, maar ook haar minder mooie kanten heeft waarvan de verhalen in een beeld te vatten zijn.”

De winnende foto van vorig jaar kwam uit de categorie natuur. Het mystieke plaatje van  mist die door de bomen van het Oisterwijkse bos wordt geblazen, was met 678 van de dertienhonderd stemmen de overduidelijke winnaar. Gijs de Reijke uit Den Bosch won er een camera van Canon mee.

Liever passie dan perfectie

Soms zegt een foto meer dan woorden.  Voor Brabant in Beeld zijn we op zoek naar beelden die mensen nog lang bijblijven, die ook een verhaal vertellen ook.
Voor de wedstrijd Brabant in Beeld krijgen (amateur)fotografen  ook dit keer weer de opdracht om een beeld te schieten dat niet zou misstaan op de voorpagina van de krant. ,,De foto hoeft niet perfect te zijn, sterker nog, er moet juist een randje aan zitten om het interessant te maken. Het beeld moet een verhaal vertellen”, zegt Lucas van Houtert, voorzitter van de vakjury en hoofdredacteur van het Brabants Dagblad.Er zijn verschillende categorieën (zie kader), waaronder milieu. ,,Dit is een belangrijk thema, ook in Brabant”, zegt Claire van Nunen van Stichting Wereldbeelden. ,,Kijk maar naar de afname van bijen, hommels en andere bestuivers en acties om meer wilde bloemen te laten groeien.”
Daarnaast speelt verhalende fotografie dit jaar een belangrijke rol. ,,Het is mogelijk om een fotoserie van vijf foto’s over hetzelfde thema in te sturen. Een soort mini-documentaire in beeld.”
Vorig jaar zijn er uiteindelijk geen foto’s genomineerd in de categorie Sport. ,,De kwaliteit was te laag”, zegt Van Nunen. ,,Ik hoop dat alle sportclubs in Brabant de kans zien hun eigen fotografen te motiveren om mee te doen. Zelfs ben ik vrijwilliger bij een rugbyclub en zie ik vaak schitterende foto’s voorbijkomen. Die zouden zó kunnen worden ingestuurd.”

Een vakjury, bestaande uit kunst- en fotojournalistieke professionals, nomineert in de zes categorieën drie foto’s of fotoreeksen. Deze beelden zullen vanaf 17 november drie weken lang te zien zijn in het voorportaal van de World Press Photo tentoonstelling in de Willem Twee in Den Bosch. ,,We hopen een mooie tentoonstelling van het leven in Brabant anno 2018 te kunnen tonen”, zegt Van Nunen. Van Houtert vult aan: ,,Ik hoop dat de passie van foto’s spat. Er zijn in Brabant genoeg talentvolle fotografen.”
De genomineerden dingen mee naar een door Canon beschikbaar gestelde camera.

Je kunt de foto’s insturen tot en met zondag 30 september. Dan buigt de jury zich over de inzendingen. Nadat zij de genomineerden bekend heeft gemaakt en de expositie Brabant in Beeld is geopend, kan het publiek zijn stem uitbrengen.
De fotowedstrijd Brabant in Beeldis een idee van Stichting Wereldbeelden en een samenwerking tussen Brabants Dagblad, BN DeStem, Eindhovens Dagblad, Stichting Wereldbeelden, Willem Twee en Canon Nederland.

Wil je een foto of fotoreeks insturen? Ga dan naar bd.nl/brabantinbeeld. Daar vind je ook de voorwaarden voor deelname aan deze wedstrijd en de aanleverspecificaties.

 

Brabant in Beeld telt zes categorieën:

  • Dagelijks leven: foto’s die het gewone of buitengewone in beeld brengen en niet binnen de categorie ‘algemeen nieuws’ vallen.
  • Natuur: foto’s van flora, fauna of (Brabantse) landschappen.
  • Mensen: foto’s die individuen of groepen mensen portretteren.
  • Sport: foto’s die individuele of teamsporten vangen.
  • Algemeen nieuws: foto’s van nieuwsmomenten of onmiddellijke gebeurtenissen.
  • Milieu: foto’s die de menselijke impact – positief of negatief – op het milieu laten zien.

 

tekst: Janneke Hobo