De winnende foto toont de Hondurese kleuter Yanela Sanchez die huilt terwijl zij en haar moeder worden aangehouden door de Amerikaanse grensbewakers in de Texaanse grensstad McAllen op 12 juni 2018.

Nadat deze foto de wereld over was gegaan, bevestigde de Amerikaanse overheid dat Yanela en haar moeder niet behoorden tot de duizenden ouders en kinderen die van elkaar waren gescheiden. Desalniettemin was de ophef over deze controversiële aanpak zodanig dat president Donald Trump op 20 juni het beleid afschafte.

“I think that this image touched many people’s hearts as it did mine because it humanized a larger story. “

– John Moore, United States, Getty Images

 

Achtergrond
Complete gezinnen waren vanuit Mexico de Rio Grande overgestoken en werden bij aankomst aangehouden door de Amerikaanse autoriteiten. Sandra Sanchez vertelde dat zij en haar dochter al een maand lang door Centraal-Amerika en Mexico hadden gereisd voordat ze aankwamen bij de Amerikaanse grens om asiel aan te vragen. De Trump-regering had een een ‘zero tolerance’-beleid aangekondigd, waardoor illegale immigranten strafrechtelijk konden worden vervolgd. Als gevolg van dit beleid werden veel gearresteerde ouders gescheiden van hun kinderen en vaak naar aparte detentiecentra gebracht.

Over de fotograaf
John Moore is senior fotograaf en speciaal correspondent voor Getty Images. Hij heeft in 65 landen op zes continenten gefotografeerd en heeft 17 jaar lang in het buitenland gefotografeerd, eerst in Nicaragua, daarna in India, Zuid-Afrika, Mexico, Egypte en Pakistan. Sinds zijn terugkeer naar de VS in 2008 richt hij zich sindsdien op immigratie en grenskwesties.