De van oorsprong Nederlandse fotojournalist werkt sinds 2004 in conflict- en crisisgebieden, waaronder Afghanistan en Irak. Hij werd al enkele malen eerder bekroond door World Press Photo in 2008 en 2010.

World Press Photo Story of the Year           

Naast de World Press Photo of the Year koos de jury dit jaar voor het eerst de World Press Photo Story of the Year. Een fonkelnieuwe prijscategorie die de trend in de visuele journalistiek weergeeft, een verschuiving van het vastleggen van een beslissend moment naar langlopende visuele projecten. Pieter ten Hoopen won als eerste deze belangwekkende categorie met zijn serie ‘The Migrant Caravan’. Alle winnende enkele foto’s en series van de 62ejaarlijkse World Press Photo wedstrijd zijn te zien in Willem Twee.

 

The Migrant Caravan

Pieter ten Hoopens winnende serie is een sterk visueel en journalistiek verhaal. Het is een documentatie van de grootste migrantenkaravaan in de recente geschiedenis volgens de VN. Ten Hoopen wilde het dagelijks leven tijdens het vluchten in beeld brengen. “Ouders blijven hun kinderen knuffelen, ze koken nog steeds voor ze,” vertelt hij tegen het NRC. Ten Hoopen koos bewust het perspectief van de liefde om de vlucht in beeld te brengen. “Door een ander perspectief te kiezen, kunnen verhalen over vluchtelingen weer nieuwe impact maken.”

Verruimde openingstijden

De wereldvermaarde World Press Photo Exhibition staat vanaf half november in ’s-Hertogenbosch: van zaterdag 16 november tot en met zondag 8 december is de foto-expositie te zien in Willem Twee aan de Boschdijkstraat 100 te Den Bosch. Dit jaar zijn de openingstijden verruimd en zijn de winnende foto’s op vrijdag- en zondagavond te bekijken.

Tickets zijn hier te verkrijgen: www.willem-twee.nl/event/world-press-photo-2019